Abeceda ob začetku šolskega leta

V soboto, 8. septembra, vas ob 11. uri vabimo v Čitalnico na dvorišču Vetrinjskega dvora v Mariboru, kjer bo Alenka Spacal pripovedovala pravljico KAKO TI JE IME?.

Ob začetku šolskega leta nam bo pravljičarka Alenka Spacal, ki svoje pravljice piše, ilustrira in pripoveduje, v Čitalnici na dvorišču predstavila svojo najnovejšo avtorsko slikanico z naslovom KAKO TI JE IME?. Slikanica, ki je spomladi izšla pri Bajalki, je bila kot svojevrstna abeceda ustvarjena predvsem za otroke, ki se spoznavajo s črkami in se učijo brati. V knjigi si črke ne sledijo v običajnem abecednem redu, temveč po imenih živali, ki jih mali polž srečuje na svoji poti. Polž še nima imena, ker je pravkar prilezel na svet. Prav tako tudi ne ve, katerega spola je. Ne počuti se ne kot polžje dekle in ne kot polžji fant. Malo polžje bitjece si želi ime, ki bi ga lahko imelo kot dekliški polž ali kot fantovska polževka. Ime si izbira med pogovori z živalmi, ki jih spoznava skupaj z njihovimi poimenovanji. »Nekateri imamo imena po plodovih ali barvah, drugi po svetnikih, starih mamah ali slavnih umetnicah,« pravi hrošč Lešnikar.

Vabimo vas na pripovedovanje, kjer se bo med poigravanji s črkami tudi razkrilo, kakšno ime si lahko izbere polž.

Alenka Spacal je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ukvarja se predvsem z ustvarjanjem avtorskih slikanic. Svoje pravljice pripoveduje otrokom ob ilustracijah. Razstavlja na razstavah ilustracij doma in v tujini.

Fotografski utrinki Zavoda MARS Maribor: