Knjižnica OŠ Franceta Prešerna v Mariboru: Ilustratorska razstava ČASOPISNA KULTURA

Knjižnica OŠ Franceta Prešerna v Mariboru26. september–30. november 2022

     

V knjižnici OŠ Franceta Prešerna v Mariboru so na ogled ilustracije iz avtorske slikanice PLASTELINČICA IN ČASOPIS, ki jo je ustvarila Alenka Spacal. Avtorica je vse naslikane figurice predhodno oblikovala iz plastelina. Plastelinčica iz družine Plastelinkovih spoznava kulturo ob časopisu in metafori ure. Mama Plastelema ji odgovarja na vprašanje: »Kaj je to kultura?«. S prijateljico Plastelinkico pa iz časopisnega papirja ustvarjata igrače, ki so prave umetnine. Njun bajni svet predstavlja poklon časopisni kulturi.

Alenka Spacal ilustrira v klasičnih slikarskih tehnikah akvarela in akrila. V času, ko se tudi ilustratorsko področje vse bolj digitalizira, zagovarja način ročnega slikanja ilustracij. Ob natančnem slikanju s tankimi čopiči razvija svoj prepoznavni mozaični slog ilustriranja.

     

27. septembra je imela avtorica vodstvo po razstavi, pripovedovanje iz slikanice Plastelinčica in časopis ter dve likovni ustvarjalnici, na katerih so učenke in učence iz 2. a ter 2. b razreda ustvarjali figurice iz plastelina.

     

     

Plastelin je kot gnetljiv material otrokom lahko zelo blizu, saj je namenjen predvsem njihovi kreativni igri. Pravljičarka je že pred pripovedovanjem učenkam in učencem pokazala zbirko malih plastelinskih likov, nato pa jih je v ustvarjalnici povabila k oblikovanju lastnih fantazijskih figuric iz plastelina. V predhodnih slikanicah si je avtorica za protagoniste svojih pravljic izbirala živali ali rastline. V najnovejši knjigi pa so poosebljeni Plastelinkovi oblikovani tako zelo domišljijsko, da slikanica tako z besedilom kot tudi z naslikanimi plastelinskimi liki raznih barv in oblik omogoča vrhunsko pravljično doživetje. Personificirane figurice lahko na humoren način nagovarjajo doživljajski svet sodobnega otroka, še posebej njegovo ustvarjalno in domišljijsko igro. To je danes pomembneje kot kadarkoli prej, saj imajo otroci vse manj stika z materiali.

     

Hvala knjižničarki Ireni Gradišnik za povabilo in topel sprejem v šolski knjižnici.

     

Razstavo Časopisna kultura je podprla Mestna občina Maribor.

O slikanici in razstavi je za Televizijo Maribor poročala Petra Skok v Oddaji Tele M.