BAJALKINE ILUSTRACIJE v Galeriji Magazin nad Mestno knjižnico in čitalnico Idrija

Alenka Spacal: BAJALKINE ILUSTRACIJE,

Galerija Magazin nad Mestno knjižnico in čitalnico Idrija,

23. marec–10. april 2023

Ilustratorka Alenka Spacal se v Galeriji Magazin predstavlja z ilustracijami iz štirih avtorskih slikanic, ki so izšle pri Bajalki: Plastelinčica in časopis, Fižolčica beži pred fižolovo juho, Modre ptičje misli in Kako ti je ime?.

Na razstavi bo posebna pozornost namenjena ilustracijam iz najnovejše avtorske slikanice z naslovom Plastelinčica in časopis. Avtorica je igrive domišljijske like najprej oblikovala v raznobarvnih odtenkih plastelina. Natančno izdelani modelčki so ji v nadaljnjem procesu ustvarjanja slikanice služili kot predloge za ilustratorsko upodabljanje antropomorfnih likov iz družine Plastelinkovih. Glavna junakinja Plastelinčica spoznava kulturo ob časopisu in mami Plastelemi. S prijateljico Plastelinkico pa iz časopisnega papirja ustvarjata bajne svetove. Poleg živobarvnih figuric iz plastelina so domišljijsko igrive tudi časopisne kreacije mask in žog ter zložena ladjica, letalo in harmonika. Časopisne igrače so naslikane dokaj realistično, tako da je na nekaterih delih zmečkanega časopisnega papirja mogoče prepoznati tipografijo časopisnih črk, sicer izmišljenega besedila na temo kulture.

Alenka Spacal razstira svoje pravljične svetove v klasičnih slikarskih tehnikah akvarela, tempere in akrila. V času, ko se tudi ilustratorsko področje vse bolj digitalizira, zagovarja ročno slikanje ilustracij. S svojimi knjižnimi podobami vabi otroke na bajna popotovanja, ki jih subtilno slika v mozaičnem ilustratorskem slogu. Njene poosebljene živali se pogosto poigravajo z dvopomenskostjo besede moder. V slikanici Kako ti je ime? polž z modro hiško raziskuje črke in imena. Mala modra Fižolčica v slikanici Fižolčica beži pred fižolovo juho pobegne iz sklede s fižoli in odkriva svet s perspektive otroka, ki se še plazi po tleh. V Modrih ptičjih mislih pa pisateljica razkriva modrosti ptic, ki niso modre samo zaradi modre barve kril.

Vabimo vas v svet Bajalkine slikaniške kulture!

   

   

   

   

   

   

   

   

URA PRAVLJIC z Alenko Spacal v Galeriji Magazin: