Medijske objave o slikanici KAKO TI JE IME?

DNEVNIK

Njena zadnja slikanica je namenjena otrokom v predbralnem in začetnem bralnem obdobju, saj jim z živalskimi prigodami med drugim približa abecedo. Pa se jim polževo raziskovanje spola ob tem ne zdi nenavadno? »Spoli so jim veliko bliže, kot si predstavljamo. Težava je, da so vzgajani v patriarhalni družbi, ki jih uči stereotipnih spolnih vlog,« odgovarja ustvarjalka. Ni želela izpostaviti vprašanja, ali je polž nujno deklica ali deček, temveč je želela binarizem preseči. Je polž nemara punček ali fantička ali kaj tretjega? Je dekliški polž ali fantovska polževka, nemara polž in polževka hkrati?

Maja Šučur, »Zvedavo tipanje v svet«, Dnevnik, 23. 6. 2018, str. 30.

BUKLA

Avtorska slikanica Alenke Spacal spontano in nevsiljivo govori o identiteti in unikatnosti modrikastega polža. Polž išče svoje mesto v svetu, kajti ne pozna niti svojih staršev niti svojega imena, ki ga vsi drugi prebivalci že ponosno nosijo. Polž ne ve niti tega, ali je deček ali deklica. Svoje ime išče med prebivalci, ki mu po svojih močeh pomagajo spoznati, kdo je, in izbrati ime. Kako sploh izbrati pravo ime? Po prednikih, po barvi, po prepoznavni lastnosti? Polžu se vse bolj dozdeva, da ni ne fant ne dekle. Nekatera imena pa lahko imajo tako punce kot fantje in polž si želi, da bi imel tako ime, saj je dvospolnik. Naposled se odloči(jo) za ime, ki mu zelo pristoji. Polž je srečen, saj je končno spoznal svojo pravo identiteto. Avtorica besedila in ilustracij nas nagovarja, da prestopimo svoje okvirje in sprejmemo življenje v svoji raznolikosti in unikatnosti – najprej svoje, nato posledično še druga.

Sabina Burkeljca, Bukla 142.

SVET KULTURE, ARS, 3. PROGRAM RADIA SLOVENIJA

Simona Kopinšek je v oddaji Svet kulture v majskem literarnem trojčku za otroke in mladostnike predstavila avtorsko slikanico Alenke Spacal Kako ti je ime?. Oddajo, ki je bila na Arsu, 3. programu Radia Slovenija, na sporedu 7. maja 2018, lahko poslušate v radijskem arhivu:

Simona Kopinšek, Svet kulture, Ars, 3. program Radia Slovenija, 7. 5. 2018.

RTS 24

»Nove knjige«, RTS 24, št. 8, mestni časopis, 26. 4. 2018, str. 3.

SOBOTNA BRALNICA, RADIO MARIBOR

Simona Kopinšek se je v Sobotni bralnici z Alenko Spacal pogovarjala o njeni novi slikanici Kako ti je ime?. Slišati je mogoče tudi avtoričino pripovedovanje začetka pravljice o malem polžu, ki še nima imena, ker je pravkar prilezel na svet. Oddajo o mladinski književnosti, ki je bila v okviru 21. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru na sporedu 21. aprila 2018, lahko poslušate v arhivu Radia Maribor:

Simona Kopinšek, Pogovor na Radiu Maribor, v oddaji Sobotna bralnica, v okviru 21. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, 21. 4. 2018.

NAROBE

Romana Ronkali, “Zrcalce, zrcalce na steni povej, a je kakšna kvir dečva v deželi tej?”, Narobe.si.