Fižolčica v Pokrajinskem muzeju Maribor

RAZSTAVA ILUSTRACIJ IN PRIPOVEDOVANJA V POHORSKI DIMNICI

7. december 2023–11. januar 2024, Pokrajinski muzej Maribor

V Pokrajinskem muzeju Maribor so v okviru projekta GUGALNIK IDEJ decembra ob razstavi ilustracij iz slikanice Fižolčica beži pred fižolovo juho organizirana tudi pripovedovanja za otroke.

Ilustracije iz avtorske slikanice Fižolčica beži pred fižolovo juho, na katerih so upodobljeni parketi in pohištvo iz starih meščanskih stanovanj, so obešene na lesene stene rustikalne pohorske dimnice. Takšno pravljično prizorišče nam omogoča, da skupaj z otroki domišljijsko vstopamo v starodavne čase in ob stari leseni mizi podoživljamo, kako so si nekdaj ob večerih, ko je v ognjišču gorel ogenj, pripovedovali ljudske pravljice. To je najboljši možen preplet snovne in nesnovne kulturne dediščine.

     

Vrtčevskim otrokom pripovedujem ves december. Obiskali so nas otroci iz naslednjih mariborskih vrtcev: Vrtec Ivana Glinška (skupina Medvedi, skupina Srne, skupina Labodi, skupina Hobotnice, skupina Metulji), Vrtec Jožice Flander (skupina Čebelice, skupina Muc – Sapramiška, skupina iz enote Žvrgolišče), Vrtec Borisa Pečeta (skupina Mojster Miha), Vrtec za sluh in govor Maribor (skupina Murni).

     

Sodobna pravljica Fižolčica beži pred fižolovo juho pripoveduje o potovanju fižolovega zrna. Mala modra Fižolčica pobegne iz sklede s fižoli, ki so namenjeni za fižolovo juho. Ko se na begu kotali po tleh stanovanja in spoznava zunanji svet, so povsod okrog nje same noge. Sreča se z miznimi in stolovimi nogami, s copatami, pasjimi tacami, mačjimi tačkami in drevesnim deblom. Prikazana je perspektiva malega otroka, ki raziskuje svojo okolico, ko se plazi po tleh, od koder se ozira navzgor. Poleg svobodnih vzorcev parketa v svojih ilustracijah izpostavljam tudi zanimive teksture različnih vrst lesa, ki se pojavljajo na pohištvu, na primer na stolu ali mizi, na omari v stanovanju ter na lubju drevesnega debla na vrtu. Fižolčica na svoji poti poleg lesenih likov srečuje tudi protagonistke iz mehkejših materialov, kakršne so volnene copate.

     

Kot piše v zloženki k razstavi dr. Mirjana Koren, je prav pogled navzgor, ki ga z odraščanjem hitro pozabimo, stična točka prikaza pohištva v oglednem depoju in odločitev za prikaz ilustracij iz knjige Fižolčica beži pred fižolovo juho v Pokrajinskem muzeju Maribor.

GUGALNIK IDEJ je dolgoletni projekt Pokrajinskega muzeja Maribor, ki vabi umetnice in umetnike, da ustvarjajo in se kreativno odzivajo na zbirko muzejskega historičnega pohištva. Program želi povezati preteklost s sedanjostjo in prikazati razvojni potencial kulturne dediščine skozi vidike sodobne umetnosti.

     

     

Pokrajinski muzej Maribor in Bajalka podarjata otrokom z družinami decembrske pravljične ure v treh terminih: 16., 27. in 28. decembra, ob 17. uri. Ker je dimnica zelo intimna in se nas na klopeh okrog stare lesene mize lahko zbere omejeno število, prosijo za prijave na: pedagogika-muzej@museum-mb.si.

     

Najlepša hvala direktorici dr. Mirjani Koren za povabilo v tako čudovit ambient pohorske dimnice. Za organizacijo pripovedovanj se zahvaljujem Ivani Unuk, za pomoč pri postavitvi razstave pa Ireni Porekar Kacafura in Danilu Rojku.

Močno hvala tudi Petri Skok, ki je o letošnjem Gugalniku idej poročala na Televiziji Maribor in v Kulturi RTV SLO.

Zloženka razstave Fižolčica beži pred fižolovo juho z besedilom dr. Mirjane Koren: Gugalnik idej 2023.

Alenka Spacal