HIŠA NA HRIBU 2019: PTIČJE PRAVLJICE V GNEZDU

V sredo, 28. avgusta 2019, sem v Žlebe pri Medvodah v okviru HIŠE NA HRIBU otrokom pripovedovala pravljice iz avtorske slikanice MODRE PTIČJE MISLI.

Ko sva lani z Zvonko T Simčič skupaj oblikovali mojo avtorsko slikanico MODRE PTIČJE MISLI, si nisem mogla niti zamišljati, da bom ptičje pravljice otrokom kdaj pripovedovala v pravem gnezdu. A včasih se v življenju na pravi način preplete več dejavnikov. Neskončno vesela sem bila povabila k HIŠI NA HRIBU, ki jo je letos temeljno zaznamovalo prav gnezdo, ki so ga spletle Zvonka T Simčič, Mateja Kavčič, Mihaela Ciuha ter študentke ALUO: Eva Bevec, Lara Mastnak in Tina Dernovšek. Skupinska land art skulptura ni bila le čudovita umetnina, temveč je gnezdo postalo oder za vse nastopajoče, zatočišče za tam bivajoče, počivališče za mimoidoče in igralo za otroke.

S projektom HIŠA NA HRIBU sem sodelovala že leta 2015, ko sem razstavljala svoje ilustracije in pripovedovala pravljico KAKO TI JE IME?. Že takrat sem uživala v izjemnosti prostorov, saj sem pravljico prvič pripovedovala v veličastnem ambientu cerkve sv. Marjete, drugič pa na hribu pod zvonikom.

Letos sem razstavljala ilustracije in pripovedovala ptičje pravljice iz avtorske slikanice MODRE PTIČJE MISLI. Za skupinsko razstavo sem izbrala ilustracije, na katerih so bila naslikana različna gnezda. Še posebej bi rada izpostavila letošnjo pripovedovalsko izkušnjo, ki je bila izjemna, saj so se otroci zbrali okrog mene v gnezdu. Gnezdo je postalo svojevrsten oder, središče dogajanja. A to ni bil klasični oder, s katerega bi sama nastopala pred poslušalkami in poslušalci, temveč sem si z otroki med pripovedovanjem delila občutek gnezdenja in domačnosti. Lepšega pripovedovalskega doživetja za ptičje pravljice si ne bi mogla želeti.

Hvaležna sem vsem, ki so letos soustvarjale in soustvarjali HIŠO NA HRIBU. Hvala za domačnost, za prijateljstva,  za letenja!

     

     

     

Foto: Zvonka T Simčič