»KAKO TI JE IME?«: Razstava ilustracij Alenke Spacal v SOT 24,5

Vabimo vas na ogled razstave ilustracij Alenke Spacal iz njene najnovejše avtorske slikanice KAKO TI JE IME?. Otvoritev razstave, organizirane v okviru YHD – Društva za teorijo in kulturo hendikepa, je bila 17. maja 2018 v SOT 24,5 na Metelkovi. Razstava bo na ogled do 13. junija 2018. Klub je odprt ob sredah in četrtkih med 20. in 22. uro. 

Alenka Spacal ilustrira v klasičnih slikarskih tehnikah akvarela in tempere. V času, ko se tudi ilustratorsko področje vse bolj digitalizira, avtorica zagovarja način ročnega slikanja ilustracij. Ob natančnem slikanju s tankimi čopiči razvija svoj prepoznavni mozaični slog ilustriranja. Njene knjižne likovne podobe se otrokom razkrivajo na več načinov. Ilustracije, natisnjene v slikanicah, so otrokom najbolj dostopne, saj si jih lahko sami ogledujejo med poslušanjem ali branjem pravljic. V galerijah so njene ilustracije razstavljane na samostojnih in skupinskih razstavah. Poleg tega namenja kot pravljičarka originalnim ilustracijam posebno pozornost tudi med pripovedovanji pravljic.

KAKO TI JE IME? je avtorska slikanica o malem polžu, ki še nima imena, ker je pravkar prilezel na svet. Svoje ime si izbira med pogovori z živalmi, ki jih srečuje na svoji poti in spoznava skupaj z njihovimi poimenovanji. »Nekateri imamo imena po plodovih ali barvah, drugi po svetnikih, starih mamah ali slavnih umetnicah,« pravi hrošč Lešnikar. Kakšno ime naj si izbere mali polž, če ne ve, katerega spola je? Ne počuti se ne kot polžje dekle in ne kot polžji fant. Malo polžje bitjece si želi ime, ki bi ga lahko imelo kot dekliški polž ali kot fantovska polževka. Ob motivu poimenovanja se izkaže kot izjemno pomembna prav tema spolov. Ime se največkrat podeljuje šele na osnovi jasno določljivega spola.

Fotografske utrinke z otvoritve je zabeležila Teja Oblak: