21. Festival Letni oder Ruše 2020: Pohorska pravljica

ALENKA SPACAL IN ZDENKA GAJSER: FIŽOLJE PRAVLJICE

Ker se bliža čas obiranja fižola, bosta Bajalkini pravljičarki otrokom pripovedovali fižolje pravljice v soboto, 15. avgusta, ob 17. uri  v Parku pred Občino Ruše.

Alenka Spacal bo povedala pravljico iz svoje najnovejše avtorske slikanice FIŽOLČICA BEŽI PRED FIŽOLOVO JUHO. Pravljičarka obožuje fižolovo juho. Ko je bila majhna, je zbirala raznobarvna fižolova zrna. Sadila jih je k lončnicam in čakala, da so vzklila. Ker jo še vedno navdušujejo čudovite barve in vzorčki fižolov, si je izmislila pravljico o mali modri fižolčici, ki pobegne iz sklede s fižoli. Ko se na svojem begu kotali po tleh stanovanja in spoznava svet od spodaj navzgor, so povsod okrog nje same noge. Čigave noge sreča fižolčica na svoji poti? Ali uspe pobegniti fižolovi juhi? Njene dogodivščine se ob menjavi letnih časov sklenejo tam, kjer se začenja nova fižolja zgodba …

Zdenka Gajser bo pripovedovala madžarsko ljudsko pravljico O FIŽOLU, KI JE ZRASEL DO NEBA.

O Bajalkinih pravljičarkah:

Alenka Spacal (1975) je pisateljica, ilustratorka in pravljičarka. Kot samozaposlena v kulturi deluje pod okriljem Bajalke, zavoda za založništvo in umetnost pripovedovanja. Ustvarila je štiri avtorske slikanice: MAVRIČNA MAŠKARADA, KAKO TI JE IME?, MODRE PTIČJE MISLI in FIŽOLČICA BEŽI PRED FIŽOLOVO JUHO. Pravljičarka pripoveduje svoje pravljice otrokom ob slikanicah. Razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah ilustracij doma ter v tujini.

Zdenka Gajser (1962) je pravljičarka, mladinska knjižničarka in pesnica. Je urednica Bajalkinih slikanic. Ljudske in avtorske pravljice pripoveduje v mreži Mariborske knjižnice, kjer je tudi soustvarila Pravljični dan, v okviru katerega je zaživelo pripovedovanje za odrasle. Leta 2017 je prejela nagrado Slovenske sekcije IBBY za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja.