Pravljični pobeg s Fižolčico

ULIČNA RAZSTAVA IZ SLIKANICE FIŽOLČICA BEŽI PRED FIŽOLOVO JUHO

20.29. oktober 2020, središče Maribora

Pod okriljem festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru je v organizaciji MKC Maribor po mestnem središču med 20. in 29. oktobrom 2020 na ogled ulična razstava iz slikanice Fižolčica beži pred fižolovo juho.

Plakatna akcija je bila zaradi letošnjih izrednih ukrepov prestavljena iz aprilskega termina na oktober. Ulično razstavo sedmih plakatov naj bi pospremili pravljični sprehodi za vrtčevske otroke in za posamezne družine. A žal so zaradi epidemije odpovedana vsa pripovedovanja. Obljubljamo, da se bo Fižolčica do otrok v vrtce prikotalila takoj, ko bo to mogoče.

     

Foto: Robert Kereži.

Med šolskimi počitnicami vabimo družine z otroki, da se sprehodijo po ožjem mestnem središču (Slomškov trg, Gosposka ulica, Glavni trg, Vetrinjska ulica). Pravljični pobeg s Fižolčico se prične ob pitniku na Slomškovem trgu. Na vsakem plakatu je tudi zemljevid, ki razkriva, kako se Fižolčica kotali po mariborskih ulicah in trgih.

S Slomškovega trga se Fižolčica prikotali do vogala Gosposke in Jurčičeve ulice.

       Foto: Bajalka.

Četrti, peti in šesti plakat Fižolčice se z dvanajstimi stranmi iz slikanice skrivajo v podhodu ob Glavnem trgu.

  Foto: Bajalka.

Pravljični sprehod Fižolčice se zaključi na Vetrinjski ulici.

  Foto: MKC Maribor.

Slikanica, ki je v obliki sedmih plakatov večjih dimenzij razstavljena v središču mesta, nosi naslov Fižolčica beži pred fižolovo juho. Naslovna junakinja, mala modra Fižolčica pobegne iz sklede s fižoli, ki so namenjeni za fižolovo juho. Ko se na svojem begu kotali po tleh stanovanja in spoznava svet od spodaj navzgor, so povsod okrog nje same noge. To je perspektiva majhnega otroka, ki raziskuje svojo okolico, ko se igra in plazi po tleh, od koder se že radovedno ozira kvišku. Čigave noge sreča Fižolčica na svoji poti? Ali uspe pobegniti fižolovi juhi? Njene dogodivščine se ob menjavi letnih časov sklenejo tam, kjer se začenja nova fižolja zgodba …

Petra Skok je v prispevku Tele M Televizije Maribor takole predstavila Literarni pobeg s Fižolčico: https://365.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174727897.

Hvala Petri Kolmančič iz MKC Maribor za povabilo in organizacijo ulične razstave!

Alenka Spacal