Pripovedovanje in razstava ilustracij iz MODRIH PTIČJIH MISLI v Knjigarni LGL

Ob izidu avtorske slikanice MODRE PTIČJE MISLI vas vabimo na pripovedovanje pravljic, ki jih bo avtorica pripovedovala 15. oktobra 2018, ob 17. uri v Knjigarni Lutkovnega gledališča Ljubljana. V Knjigarni LGL bo od 5. oktobra do 5. novembra 2018 na ogled tudi razstava originalnih ilustracij Alenke Spacal.

Avtorska slikanica MODRE PTIČJE MISLI, ki bo v začetku oktobra izšla pri Bajalki, prinaša devet duhovitih ptičjih zgodb. Nekatere male modre pernate junakinje se učijo brati, druge se spopadajo z domačimi nalogami ali umivanjem, nekatere pa sanjarijo o kravatastih igračah, maminem poljubčku ali počitnicah. Srečujemo se z modrostmi ptic, ki niso modre samo zaradi modre barve kril. »Modrosti se ne moreš naučiti. Moder prilezeš že iz jajca. Ali pa tudi ne,« reče modrin.

Ali morda skupaj z modro čapljo in črnoglavko že čakate počitnice? Vas zanima, kako se mala modra šoja uči brati? Že veste, kako se mala modra sraka za domačo nalogo na pamet uči modro ptičjo misel? In kako se umiva mala modra sinica? Ali poznate kljun čevljekljuna in modrost modrega kosa? Ali mislite, da modrokrila gos raje hodi ali raje leti? Si mogoče želite prav takšen poljubček, kakršnega od svoje mame dobi mala modra taščica? Ali uganete, kaj vse lahko s kravato počne mala modra tangara? Se vam kaj svita, zakaj gre modrinček v šolo? Vse te skrivnosti in še mnoge druge nabritosti nam razkrivajo MODRE PTIČJE MISLI.

Alenka Spacal ilustrira v klasičnih slikarskih tehnikah akvarela in tempere. V času, ko se tudi ilustratorsko področje vse bolj digitalizira, avtorica zagovarja način ročnega slikanja ilustracij. Ob natančnem slikanju s tankimi čopiči razvija svoj prepoznavni mozaični slog ilustriranja. Pisateljica in ilustratorka širi bralno kulturo med otroke v hkratnem prepletu leposlovja in ilustriranih podob. To je tudi pomembna odlika avtorskih slikanic, ki kot enovite celote spodbujajo otrokovo domišljijo na besedilni in likovni ravni.

 

          foto: Nataša Vižintin