Kako ti je ime?

20,00 

Kako ti je ime? je avtorska slikanica o malem polžu, ki še nima imena, ker je pravkar prilezel na svet. Svoje ime si izbira med pogovori z živalmi, ki jih srečuje na svoji poti in spoznava skupaj z njihovimi poimenovanji. »Nekateri imamo imena po plodovih ali barvah, drugi po svetnikih, starih mamah ali slavnih umetnicah,« pravi hrošč Lešnikar. Kakšno ime naj si izbere mali polž, če ne ve, katerega spola je? Ne počuti se ne kot polžje dekle in ne kot polžji fant. Malo polžje bitjece si želi ime, ki bi ga lahko imelo kot dekliški polž ali kot fantovska polževka. Ob motivu poimenovanja se izkaže kot izjemno pomembna prav tema spolov. Ime se največkrat podeljuje šele na osnovi jasno določljivega spola.

Več o slikanici gl. v blogih:

Kategorija:

Razprodano

Opis

Poleg različnih imen manj običajnih živali se otroci ob pravljici seznanjajo tudi s črkami abecede. Te si skozi slikanico ne sledijo v običajnem zaporedju, temveč so igrivo nanizane po prigodah nastopajočih živali. Slikanica je kot svojevrstna abeceda namenjena otrokom v predbralnem in začetnem bralnem obdobju. Primerna je za zgodnje opismenjevanje in za igranje s črkami.

Dodatne informacije

Vezava:

trda

Strani:

28

Mere:

27,4 cm x 21,2 cm

Teža:

381 g

ISBN:

978-961-94370-0-1

COBISS.SI-ID:

Objave v medijih

 1. Dnevnik

  Njena zadnja slikanica je namenjena otrokom v predbralnem in začetnem bralnem obdobju, saj jim z živalskimi prigodami med drugim približa abecedo. Pa se jim polževo raziskovanje spola ob tem ne zdi nenavadno? »Spoli so jim veliko bliže, kot si predstavljamo. Težava je, da so vzgajani v patriarhalni družbi, ki jih uči stereotipnih spolnih vlog,« odgovarja ustvarjalka. Ni želela izpostaviti vprašanja, ali je polž nujno deklica ali deček, temveč je želela binarizem preseči. Je polž nemara punček ali fantička ali kaj tretjega? Je dekliški polž ali fantovska polževka, nemara polž in polževka hkrati?

  Maja Šučur, »Zvedavo tipanje v svet«, Dnevnik, 23. 6. 2018, str. 30.

 2. Bukla

  Avtorska slikanica Alenke Spacal spontano in nevsiljivo govori o identiteti in unikatnosti modrikastega polža. Polž išče svoje mesto v svetu, kajti ne pozna niti svojih staršev niti svojega imena, ki ga vsi drugi prebivalci že ponosno nosijo. Polž ne ve niti tega, ali je deček ali deklica. Svoje ime išče med prebivalci, ki mu po svojih močeh pomagajo spoznati, kdo je, in izbrati ime. Kako sploh izbrati pravo ime? Po prednikih, po barvi, po prepoznavni lastnosti? Polžu se vse bolj dozdeva, da ni ne fant ne dekle. Nekatera imena pa lahko imajo tako punce kot fantje in polž si želi, da bi imel tako ime, saj je dvospolnik. Naposled se odloči(jo) za ime, ki mu zelo pristoji. Polž je srečen, saj je končno spoznal svojo pravo identiteto. Avtorica besedila in ilustracij nas nagovarja, da prestopimo svoje okvirje in sprejmemo življenje v svoji raznolikosti in unikatnosti – najprej svoje, nato posledično še druga.

  Sabina Burkeljca, Bukla 142.

 3. Mladina

  Alenkino delo orje ledino, saj tematike o spolu v našem prostoru niso dovolj zastopane ali pa so pojmovane izrazito enoznačno. »Otroci so pogosto že od malega ujeti v klišejske vzorce binarnega razumevanja spolnih vlog. Zdi se mi pomembno, da s pomočjo fantazijskega sveta pridejo do otrok sporočila o svobodnejšem razumevanju spolov, ki rušijo stereotipno zaznamovane vzorce moškosti in ženskosti,« pojasnjuje Alenka in dodaja, da otroci s temami spola nimajo težav, saj jih zaznavajo povsem spontano. Zdi pa se ji pomembno, da se o izpostavljenih vsebinah starši z otroki pogovarjajo ob skupnem branju. »Verjamem, da bodo teme spola kmalu postale nekaj povsem običajnega, čeprav so danes še vedno malce tabuizirane,« razmišlja umetnica, ki pravi, da je imela do zdaj v izobraževalnih in vzgojnih ustanovah večinoma pozitivne izkušnje, kar jo navdaja z optimizmom.

  Izak Košir, »Alenka Spacal: Pravljičarka … ki odpira srca in premika meje«, Portret, Mladina, 15. 2. 2019, str. 52–53.

 4. Primorske novice

  Avtorska slikanica Kako ti je ime? je zanimivo čtivo za otroke in starše, saj odpira vprašanja, na katera več ljudi išče odgovor, a si jih marsikdo ne upa niti zastaviti.

  “Malo polžje bitjece je bilo presrečno, ker je dobilo ime, in veselo, da se ni bilo treba odločiti, ali naj bo fant ali dekle,” beremo. V sklepni misli je tako avtorica, ki je knjigo imenitno ilustrirala, strnila bistveno poslanico in upanje, da bi si tudi ljudje, ki tako čutijo, lahko izbrali neizbiro. In okolico, ki bi to znala sprejeti.

  Maja Petrič Gombač, “Včasih ni treba izbrati”, Primorske novice, 4. 1. 2019.

 5. Otrok in knjiga 102

  Slikanice Alenke Spacal so svojevrstni novum, saj na pogumen, odkrit in prijazen, pristopen način obravnavajo vprašanje tujstva in nerazumevanja glede na spol. To tematiko je obravnavala že v svoji prvi slikanici Mavrična maškarada (2013), pa tudi v zadnji slikanici Kako ti je ime? (2018). Ob tem so na odličnih avtoričinih ilustracijah zelo dobro upodobljeni in tudi uporabljeni živalski liki, ki v nekaterih primerih mogoče lažje izrazijo spolno fluidnost, t. i. spremembo oziroma predrugačenje spola pri nekaterih živalskih vrstah ali pa hermafroditizem (denimo, polž).

  Suzana Tratnik, »Tuji doma«, Otrok in knjiga 102, 2018, Oko besede, str. 58.

 6. Sektor Ž, Radio Študent

  V februarski oddaji Sektorja Ž sta se Teja Oblak in Klara Otorepec pogovarjali s pravljičarko, ilustratorko, pisateljico in raziskovalko feministične vizualne umetnosti, Alenko Spacal, ki je nedavno razstavljala ilustracije iz svojih avtorskih slikanic v Galeriji Instituta »Jožef Stefan«. Spregovorile so o njenih avtorskih slikanicah »Mavrična maškarada« (ŠKUC, 2013), »Kako ti je ime?« (Bajalka, 2018) in »Modre ptičje misli« (Bajalka, 2018), v katerih nam Alenka Spacal pripoveduje o raznolikem svetu spolov.

  Teja Oblak in Klara Otorepec, “Raziskuj in igraj se!” Sektor Ž, Radio Študent, 16. 2. 2019.

 7. Svet kulture, Ars, 3. program Radia Slovenija

  Simona Kopinšek je v oddaji Svet kulture v majskem literarnem trojčku za otroke in mladostnike predstavila avtorsko slikanico Alenke Spacal Kako ti je ime?. Oddajo, ki je bila na Arsu, 3. programu Radia Slovenija, na sporedu 7. maja 2018, lahko poslušate v radijskem arhivu:

  Simona Kopinšek, Svet kulture, Ars, 3. program Radia Slovenija, 7. 5. 2018.

 8. Sobotna bralnica na Radiu Maribor

  Simona Kopinšek se je v Sobotni bralnici z Alenko Spacal pogovarjala o njeni novi slikanici Kako ti je ime?. Slišati je mogoče tudi avtoričino pripovedovanje začetka pravljice o malem polžu, ki še nima imena, ker je pravkar prilezel na svet. Oddajo o mladinski književnosti, ki je bila v okviru 21. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru na sporedu 21. aprila 2018, lahko poslušate v arhivu Radia Maribor:

  Simona Kopinšek, Pogovor na Radiu Maribor, v oddaji Sobotna bralnica, v okviru 21. Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, 21. 4. 2018.

 9. Katalog razstave Alenka Spacal: Bajalkine ilustracije v Galeriji Instituta “Jožef Stefan”

  »V tej slikanici Spacalova svoje likovne naracije zasnuje z zanesljivimi slikarskimi sredstvi, s katerimi prizorom vdahne vizualno razgibanost, kjer tudi tokrat – čeprav v nežno igrivi izpeljivi – dominira mozaični motiv. Ne gre za slogovno ozko in vase zaprto likovno govorico, ampak le-ta temelji na različnosti načinov sporočanja in spreminjanju izraza, ki ga spodbuja lastno besedilo.«

  Tatjana Pregl Kobe, »Skok s padalom iz letala«, katalog za razstavo Alenka Spacal: Bajalkine ilustracije, Galerija Instituta »Jožef Stefan«, 2019.

 10. Tele M, Televizija Maribor

  »Mini ilustracije so barviti mozaiki. V prvi slikanici so celostranski, kasneje uporabljani v detajlih. Modra, v vseh odtenkih, je avtoričina ljuba barva.«

  Petra Skok, »Portret Alenke Spacal: Avtorske slikanice Alenke Spacal«, Tele M, informativna oddaja Televizija Maribor, Televizija Slovenija, RTV SLO, 10. 7. 2020.

 11. ONA

  Veronika Sorokin: Velja Heraklitov stavek, da ni mogoče dvakrat stopiti v isto reko tudi za vaš ustvarjalni proces? Kako plujete med svetovi svojih slikanic, kot so Mavrična maškarada, Kako ti je ime?, Modre ptičje misli, Fižolčica beži pred fižolovo juho, Plastelinčica in časopis ter vse prihodnje? Se tudi sami najdete v novih situacijah?

  Alenka Spacal: »’Vse teče’ in tako kot prinaša življenje nenehne spremembe, predstavlja zame tudi vsaka slikanica popolnoma nov ustvarjalni izziv. Na idejni ravni vsaka knjiga prikliče naslednjo. Poimenovanje polža iz Mavrične maškarade sem pojasnila v slikanici Kako ti je ime?, kjer se je prvič vzpostavila zamisel o povezavi med modro barvo in modrostjo. Z dvopomenskostjo besede modra sem se nato poigravala v Modrih ptičjih mislih

  Veronika Sorokin, »Intervju: Alenka Spacal, pisateljica, ilustratorka in pravljičarka: ‘Kdor bere, ta leti’«, Ona, Ženski magazin Dela in Slovenskih novic, 18. april 2023, leto 25, št. 16, str. 6–9.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.